Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Threads (2017)

Σκηνοθεσία: Torill Kove
Διάρκεια: 8' 50''

Threads θα πει νήματα. Εκείνα τα αόρατα νήματα που όλοι ψάχνουμε, για να μας συνδέσουν, να δώσουν ένα παραπάνω νόημα στην ύπαρξή μας και να χαρίσουν τη δυνατότητα να γίνουμε χρήσιμοι προσφέροντας αγάπη και φροντίδα. Ποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να ενσαρκώνει περισσότερο όλα τα παραπάνω, εκτός από τη μητέρα! 

δημιουργική γραφή κινηματογράφος γραφίλμ

Εκείνη τη μία, που μεταμορφώνεται σε ζωντανή σχεδία και, σώμα από το σώμα της, μεταφέρει στην άλλη όχθη ζωές που θα συμπληρώσουν το ανθρώπινο μωσαϊκό και θα γίνουν δυνατοί φάροι, που, ετερόφωτα στην αρχή και αυτόφωτα στη συνέχεια, θα σκορπίζουν το φως τους ολόγυρα. Εκείνη την άλλη, που έκανε την αγκαλιά της ζεστή φωλιά και δέχτηκε σφιχτά το δώρο που της χάρισε μια άλλη παρουσία, για να το απαλλάξει από περιττά περιτυλίγματα, να ενισχύσει το περιεχόμενο και να αποδείξει πως η αγάπη είναι ικανή να μετατρέψει κάθε δεσμό σε έναν άτυπο ομφάλιο λώρο. 

Μητέρα. Το πρόσωπο, που έχει τραγουδηθεί, απεικονιστεί και αγαπηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, παρουσιάζεται στη βραβευμένη νορβηγική ταινία της Torill Kove ως αυτό που είναι, δηλαδή ως μια ανεξάντλητη πηγή νοιαξίματος, που οφείλει να παρέχει τα υλικά για να δημιουργηθούν νέα νήματα, νέες διαδρομές, νέες συνδέσεις. Πάντοτε, όμως, με επίγνωση της αφετηρίας όλων!

2 σχόλια: