Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Μίνα Γκρέκα: "Η έμπνευση έρχεται, όταν αφήνουμε τη φαντασία σε ελεύθερη τροχιά"

Η Μίνα Γκρέκα αποδεικνύει περίτρανα πως η δημιουργική γραφή είναι γένους θηλυκού! Υπεύθυνη εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, μία εκ των δημιουργών του επιτραπέζιου παιχνιδιού "Δράση & Πλοκή", που μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους να πλάθουν τις δικές τους ιστορίες, και εκπαιδευτικός ξένων γλωσσών, αποδέχτηκε την πρόσκληση του γραφίλμ για μία συνέντευξη γνωριμίας μαζί της και με το δημιουργικό της πνεύμα. Ας μάθουμε πρώτα μερικά πράγματα για εκείνη.

Γραφίλμ Δημιουργική Γραφή Κινηματογράφος

Αποφοίτησε από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει ξένες γλώσσες. Στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά σχολικής ηλικίας, στο οποίο είναι υπεύθυνη, συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, τα παιδιά και τα βιβλία. Εδώ και τέσσερα χρόνια, από το 2016, είναι παρούσα στη δημιουργία εκατοντάδων παιδικών ιστοριών, εκεί όπου η φαντασία πιάνεται χέρι χέρι με το χιούμορ, την περιέργεια και το όνειρο. Μέχρι στιγμής το εργαστήρι έχει φιλοξενηθεί από βιβλιοθήκες, δημιουργικά βιβλιοπωλεία, φεστιβάλ, ιδρύματα τεχνών, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία κι έχει αγαπηθεί από πολλά παιδιά που το έχουν αγκαλιάσει θερμά ως ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.

Η Μίνα Γκρέκα γίνεται βιβλίο. Ποιο το θέμα του; Τι απεικονίζει το εξώφυλλο; Ποια χρώματα κυριαρχούν; Σε ποιο σημείο βρίσκεται τοποθετημένο;

Ωραία ερώτηση αλλά και δύσκολη! Μάλλον θα ήμουν ένα σύγχρονο παιδικό βιβλίο με χιουμοριστική εικονογράφηση. Όσο για το θέμα… Σε μια πολιτεία εμφανίστηκε ένας ιός. Για να μείνει κανείς ασφαλής είναι καλό να βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους, να τους μιλά, να τους νιώθει, να τους γνωρίζει, να τους αγαπά. Όλοι θα παραμείνουν υγιείς, αλλά πολλοί λόγω της απειλής και μέσα από κωμικές καταστάσεις θα χρειαστεί να αλλάξουν! Σαν βιβλίο δεν θα βρισκόμουν κάπου τοποθετημένο, αλλά θα ταξίδευα μέσα σε τσάντες, τσέπες κτλ, συναντώντας και αγγίζοντας τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων.

H αεροπορική εταιρεία «Δημιουργική γραφή airlines» σας προσλαμβάνει ως αεροσυνοδό. Επιβάτες μόνο παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Ποιες είναι οι οδηγίες που τους δίνετε για ένα… ενδιαφέρον ταξίδι;

Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω τις πολλές οδηγίες, οπότε μάλλον θα επέλεγα να τους δώσω το κίνητρο για να σκεφτούν και να δημιουργήσουν. Ίσως τους έλεγα ότι το καύσιμο που κινεί το αεροπλάνο μας είναι η φαντασία κι ότι αν καταφέρουν να την κρατήσουν ενεργή θα πηγαίνουμε όλο και πιο μακριά διαγράφοντας μια υπέροχη και αξέχαστη πορεία! Πολύ πιθανόν να ξεκινούσα προφορικά μια ιστορία στην οποία θα συμμετείχαν όλοι συνεχίζοντας την με τον τρόπο που επιθυμούσαν.

Γραφίλμ Δημιουργική Γραφή Κινηματογράφος

Αν το επιτραπέζιο παιχνίδι "Δράση και πλοκή" ήταν ταινία, ποιοι θα ήταν οι πρωταγωνιστές; Ποια η πλοκή και ποιες οι δράσεις που θα εξελίσσονταν;

Το επιτραπέζιο παιχνίδι "Δράση και πλοκή", που κατασκευάσαμε με την Simple Crafts, είναι ένα παιχνίδι που καθοδηγεί το παιδί να δημιουργήσει ήρωες και μια ιστορία με… δράση και πλοκή! Αν ήταν ταινία θα είχε πρωταγωνιστές δύο ετερόκλητους χαρακτήρες και ως αποτέλεσμα την εσωτερική τους αλλαγή, τη μεταμόρφωσή τους.

Διαλέξτε μια ταινία από το γραφίλμ. Παρακολουθήστε την και μοιραστείτε μαζί μας τη δραστηριότητα δημιουργικής γραφής που θα συμπληρώσετε.

Διαλέγω τη γραπτή δραστηριότητα από την ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Ξύπνα!", η οποία αναφέρει: Ποια πράγματα θα αποφάσιζες ν' αλλάξεις τώρα στη ζωή σου ώστε ο μελλοντικός εαυτός σου να είναι ευτυχισμένος;
Θα ήθελα να είμαι πιο δεκτική στις αλλαγές και τις προκλήσεις της ζωής και να ζω με περισσότερη διάθεση για περιπέτεια χτυπώντας πιο συχνά την πόρτα της έμπνευσης! Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες αυθόρμητης δράσης και λιγότερες προγραμματισμένης. Παρόλο που το πρόγραμμα βοηθάει σε κάποιους τομείς, νομίζω πως η έμπνευση έρχεται κυρίως από τις φορές που τολμούμε και αφήνουμε τη φαντασία, τη δράση και το συναίσθημά μας να πορευθούν σε ελεύθερη τροχιά χωρίς τη διάθεση να τα κατευθύνουμε. 

Ευχαριστούμε θερμά για τη δημιουργική μας κουβέντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου