Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Διονύσης Λεϊμονής: Ο συγγραφέας που ζει τη δημιουργική γραφή

O συγγραφέας και εκπαιδευτικός Διονύσης Λεϊμονής ασχολείται εδώ και χρόνια με τη συγγραφή βιβλίων και τη δημιουργική γραφή. Μας έκανε την τιμή να δεχτεί με χαρά τη πρόσκληση του γραφίλμ για μία συνέντευξη περισσότερο δημιουργική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Ας μάθουμε, όμως, πρώτα μερικά πράγματα για εκείνον.

Γραφίλμ - Δημιουργική Γραφή και Κινηματογράφος

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Είναι κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7,5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή "Μιλάμε για το βιβλίο". Είναι τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ), τακτικό μέλος  του Ελληνικού τμήματος(ΙΒΒΥ) του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου και πρώην ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων.

Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα "Το δέκατο έβδομο κιβώτιο" και το 2018 "Το τέταρτο αλογάκι" βρέθηκαν υποψήφια στα βραβεία αναγνωστών του Public. Το δεύτερο κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου της χρονιάς στην κατηγορία «Παιδική λογοτεχνία». Στις 2 Απριλίου 2015, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.



Βρισκόμαστε στο έτος 2820. Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν μια χρονοκάψουλα με την επιγραφή «Διονύσης Λεϊμονής». Την ανοίγουν και τη μελετούν. Τι περιέχει;

Ένα πολυκαιρισμένο βιβλίο (πιθανόν την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη), μια οικογενειακή φωτογραφία και ένα αμάραντο λουλούδι, το sempre viva, παρμένο από τον Αβλέμονα των Κυθήρων.


Το «Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής» πρόκειται να περάσει από συνέντευξη για δουλειά, για να εργαστεί σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο. Τι αναφέρει στην παρουσίαση του εαυτού του;

Γεννήθηκα στον νου ενός συγγραφέα από μια επιθυμία του να προάγει τη γραφή. Μεγάλωσα  σε περιβάλλον ιδιαίτερης ευαισθησίας καλλιεργώντας τη φαντασία στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας. Μελέτησα ευρωπαϊκή και ελληνική λογοτεχνία. Χώρεσα μέσα μου ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Διακρίνομαι από μια τάση να πηγαίνω παραπέρα τη φαντασία των αναγνωστών μου. Διαθέτω μια ταυτότητα στον χώρο για αυτό και με ακολουθούν συστατικές επιστολές. Διαθέτω τα προσόντα που μπορεί να με καταστήσουν σαφές και αγαπητό εγχειρίδιο για περαιτέρω ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας και την εκκίνηση της έμπνευσης. Μπορώ να πω πως βγήκα από το τυπογραφείο των εκδόσεων Γράφημα ιδιαίτερα καλαίσθητο, σε σχήμα εύχρηστο και προσιτή τιμή.



Ένας χρήστης του twitter σάς ρωτάει “Τι είναι η σειρά βιβλίων «Δημιουργική Γραφή στην Τάξη»”; Χρησιμοποιήστε μέχρι 280 χαρακτήρες, για να λύσετε την απορία του.

Μια σειρά βιβλίων για να γίνει η ανάγνωση  των λογοτεχνικών κειμένων στο Γυμνάσιο απόλαυση παρακινώντας τους μαθητές να δημιουργήσουν τα δικά τους κείμενα. Να ενεργοποιήσουν τη δημιουργική τους φαντασία, να συνομιλήσουν με τους ήρωες να παράγουν μέσα από μια παίζουσα διαδικασία.


Διαλέξτε μία ταινία από το γραφίλμ, παρακολουθήστε την και μοιραστείτε μαζί μας τη δραστηριότητα δημιουργικής γραφής που θα συμπληρώσετε.

Παρακολουθώντας τη μικρή μήκους ταινία La luna, κάνω την ακροστιχίδα της λέξης ΦΕΓΓΑΡΙ:

Φως αναζητώ και μια ελπίδα
Ερχομός ζωής, λύτρωση
Γυρεύω μια ευτυχία
Γυρνώντας μέσα μου
Άστρα φωτεινά  τότε
Ριζώνουν στην ψυχή μου
Ιριδες φωτός για πάντα φεγγοβολούν και άφοβα προχωρώ

Ευχαριστώ θερμά!
Διονύσης Λεϊμονής

Εμείς ευχαριστούμε για τη δημιουργική μας συνάντηση!

Αν θέλετε να γνωρίσετε τον Διονύση Λεϊμονή ακόμη περισσότερο μέσα από τη γραφή του, μπορείτε να προμηθευτείτε τα έργα του:
- "Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ", Παππάς 2007
- "Το μυστικό της Δαγκάνας" (Εκδόσεις  Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009, κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου), 
- "Το Χαμένο ταίρι", Εκδόσεις Ακρίτας 2009 (επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν πλω, Αύγουστος 2017)
- "Τα Τίμια δώρα", εκδόσεις ΄Ηρα Εκδοτική, 2013
- "Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
- “Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2017
- "Δημιουργική γραφή στην τάξη" – 3 τεύχη (Α', Β΄, Γ΄ Γυμνασίου), Εκδόσεις Γράφημα 2018
- "Ο θαλασσοσφυριχτής", Αρτέον Εκδοτική 2018
- "Ημερολόγιο γραφής", Εκδόσεις Γράφημα 2019

2 σχόλια: